Monday, May 14, 2007

3ο ετήσιο Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας - Σύρος 17-18-19 Μαΐου 2007


Το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 18 Μαΐου
1/ Πολύ μικρά διηγήματα ΕΦ
Ομαδική ανάγνωση πολύ μικρών διηγημάτων (short short stories) επιστημονικής φαντασίας με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Κανένα διήγημα δεν ξεπερνά τις 500 λέξεις. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Πρώτες συμμετοχές: Ευθυμία Δεσποτάκη, Τέτη Θεοδώρου, Παναγιώτης Κούστας, Μιχάλης Μανωλιός, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιάννης Στάγκος, Κώστας Χαρίτος, Ντίνος Χατζηγιώργης, Βάσω Χρήστου και πολλοί ακόμα. Διαβάζουν οι ίδιοι οι συγγραφείς και μέλη της θεατρικής ομάδας Μίμου Άπτου.
Sport Cafe, παραλία Ερμούπολης (δίπλα στο ξενοδοχείο Διογένης), 18:00
Προ-συγκέντρωση για καφέ στις 17:30

2/ Το ελληνικό εξώφυλλο εφ σε άλλη διάσταση
Έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Σύρου που με την καθοδήγηση του δασκάλου τους Χρίστου Μοσκοφίδη ζωγράφισαν εξώφυλλα από παλιότερα ελληνικά περιοδικά επιστημονικής φαντασίας. Τα έργα αποτέλεσαν την εργασία των μαθητών το έτος 2006-2007.
Αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη», εγκαίνια 21:00. Η έκθεση θα λειτουργήσει από την Παρασκευή το απόγευμα ως την Κυριακή το βράδυ 11:00 - 14:00 και 19:00 - 22:00

3/ Κυκλάδες, 2107 μ.Χ.
Έκθεση εικονογράφησης και κόμικς με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Πώς θα είναι τα νησιά μας ένα αιώνα από σήμερα; Φανταστείτε τα ή αφήστε άλλους να το κάνουν για σας. Φροντίδα Σοφίας Ρούσσου - Γιάννη Ξαγοράρη, συνέβαλε ο Χρίστος Μοσκοφίδης.
Αίθουσα Τέχνης Ερμούπολη, εγκαίνια 21:00. Λειτουργία έκθεσης όπως παραπάνω.

4/ Συναυλία jazz με το συγκρότημα του Τάκη Μπαρμπέρη
Ένα από τα πιο σπουδαία ελληνικά γκρουπ τζαζ, παρουσιάζει συναυλία αφιερωμένη στον -πρόσφατα- χαμένο ντράμερ Γιώργο Κουβίδη, που είχε εμφανιστεί στο περσινό φεστιβάλ. Ο Τάκης Μπαρμπέρης έχει συνεργαστεί με σημαντικούς έλληνες και ξένους μουσικούς και έχει κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς δίσκους. Τη συναυλία προσφέρει στο κοινό της πόλης και στο φεστιβάλ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.
Θέατρο Απόλλων, 22:00, είσοδος ελεύθερη

5/ Αν πεις το ναι, φεύγουμε για Honeymoon
Με τυρί μασκαρπόνε, αμύγδαλο και μέλι, η ομάδα του Νταϊντάντι και ο cream engineer Paolo Pampianco παρουσιάζουν το honeymoon, επίσημο παγωτό του φεστιβάλ 2007.
Daidadi, παραλία Ερμούπολης, 23:59, το κυπελλάκι 1 euro

Σάββατο 19 Μαΐου
6/ Διαγωνισμός συγγραφής μικρού εφ διηγήματος
Οι συγγραφείς πιάνουν το πληκτρολόγιο και γράφουν ένα μικρό διήγημα με θέμα που θα δοθεί ένα λεπτό πριν από ειδική επιτροπή, αναγνωρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού (νόμος 4000/1958). Έχουν στη διάθεσή τους 2 ώρες. Το καλύτερο (κατά την άποψη της επιτροπής) διήγημα βραβεύεται την επόμενη μέρα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν στο χώρο 15 λεπτά πριν. Συμμετοχές γίνονται δεκτές και εξ αποστάσεως, μέσω του www.sff.gr/forums (ελληνικό φόρουμ για τη φαντασία και την επιστημονική φαντασία).
Sport Cafe, παραλία Ερμούπολης (δίπλα στο ξενοδοχείο Διογένης), έναρξη 9:45

7/ Το ατελές μέλλον του Albert Robida
Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, εκδότης και εικονογράφος Albert Robida (1848 - 1926) άγνωστος στο ευρύ κοινό σήμερα, σατίριζε στην εποχή του τον Ιούλιο Βερν. Έγραψε όμως και μυθιστορήματα για τους οραματισμούς και τους φόβους του γύρω από την τεχνολογική εξέλιξη. Το συγγραφέα και τη δουλειά του θα παρουσιάσει ο Γιώργος Κατσαβός.
Κινηματογράφος Παλλάς, 13:00

8/ Πείτε μας πού θέλετε να πάτε, να σας πάμε
Συζήτηση για το μέλλον του φεστιβάλ. Πείτε μας πώς το θέλετε και θα... δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ακόμα συζητάμε για το μέλλον, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ελληνικής επιστημονικής φαντασίας, την πιθανότητα δημιουργίας ενός εφ μουσείου και βάζουμε το θεμέλιο λίθο μιας πανελλαδικής ένωσης για το φανταστικό.
Καφέ Πειραματικό, Πλατεία Μιαούλη, 18:00

9/ Δύο σύντομα διηγήματα ΕΦ
«Περίπατος στον Άρη», του Μιχάλη Μανωλιού. Διαβάζει ο Γιάννης Δεσύπρης της θεατρικής ομάδας Σουρής. «Ο θόρυβος της σταγόνας» του Κώστα Καταγά. Διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης. Δύο θρίλερ πολιτικής επιστημονικής φαντασίας.
Μπαρ Μποέμ, Παραλία Ερμούπολης, 19:00

10/ Jeans street (ή Τοπικοί ήρωες)
Ντοκιμαντέρ του Άγη Κελπέκη. Γυρισμένο στη νεοαποικιακή πόλη Bandung της Iάβας, ενός μίγματος ασιατικών πολιτισμών και δυτικών μοντέλων. Στη Jeans Street γιγάντιες κούκλες -παγκοσμιοποιημένοι ήρωες των κόμικ και του σινεμά- σηματοδοτούν τα καταστήματα που πουλάνε jeans και t-shirts. Ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον, όπου το αμερικανικό μεγα-προϊόν μεταλλάσσεται μέσα στο θαυματουργό ανατολίτικο παζάρι. Ο τρίτος κόσμος απομυθοποιεί με τον τρόπο του αρχέτυπα της δυτικής κουλτούρας..
Μπαρ Μποέμ, Παραλία Ερμούπολης, 19:45, διάρκεια 6 λεπτά

11/ Εννιά ξένες εφ ταινίες μικρού μήκους
Θα προβληθούν 9 μικρού μήκους ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουν προβληθεί -και οι περισσότερες βραβευθεί- σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Παρατίθενται με τίτλο, σκηνοθέτη, χώρα: Killswitch, Dan Przygoda (HΠΑ), Neoplasia, Frode Klevstul (Νορβηγία / Αυστραλία), Plastic, Mark Davies (Αγγλία), They are made out of meat, Stephen O\' Regan (Ιρλανδία), The Omnicide 8000, Ian Hothersal (Αγγλία), The grandfather paradox, Jean Francois DaSylva (Καναδάς), X, Raphael Wahl (Γερμανία), Judas, Nicolas Bary (Γαλλία), Cost of Living, Jonathan Joffe (Καναδάς). Διοργάνωση: Φίλοι του Σινεμά. Υλικό: Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας
Πνευματικό Κέντρο, Αίθουσα Αλέκος Παναγούλης, 20:15, συνολική διάρκεια 90 λεπτά.

12/ Έρωτος Λήθη
Χοροθεατρική παράσταση από την ομάδα Ακροποδητί. Στο μέλλον, ο ερωτευμένος άνθρωπος πάσχει από αμνησία. Αδυνατεί να θυμηθεί τον ερωτικό του σύντροφο και κάθε μέρα στέκεται με τεράστια απορία, έκπληξη, αλλά και τρόμο μπροστά στο άγνωστο σώμα που βρίσκεται στην αγκαλιά του. Έτσι, οι ερωτευμένοι πρέπει καθημερινά να ξανασυναντιούνται, να πολεμούν με τον άγνωστο «εχθρό» τους και να ερωτεύονται από την αρχή. Δύσκολο, βασανιστικό, μα σίγουρα αναζωογονητικό, αφού το ερωτευμένο ζευγάρι του μέλλοντος παραμένει για πάντα ερωτευμένο, καθώς δεν μεσολαβεί χρόνος για να έρθει η συνήθεια, η πλήξη κι η επιθυμία για έναν έρωτα καινούργιο. Χορεύουν: Γιώργος Τερζής, Αγγελική Σιγούρου, μουσική Gouaime Divanis, κοστούμια, σκηνικά, φωτισμοί: Μυρτώ Μπελοπούλου. Βαγγέλης Παπαδάκης.
Βιομηχανικό Μουσείο, κτίριο Κορνηλάκη, πρεμιέρα 22:00, είσοδος ελεύθερη. Η παράσταση επαναλαμβάνεται την επομένη μέρα την ίδια ώρα.

13/ Ο Σούπερμαν επιστρέφει
Μετά από μακρά απουσία ο Σούπερμαν επιστρέφει στη Γη και ως Κλαρκ Κεντ διαπιστώνει ότι η Λόις έχει ένα πεντάχρονο παιδί. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά το ελάχιστα πετυχημένο Σούπερμαν IV, η καινούργια «σούπερ» παραγωγή έλαβε θετικές κριτικές και γνώρισε την αγάπη του κοινού σε όλο τον κόσμο. Σκηνοθεσία Bryan Singer, με τους Brandon Routh, Kate Bosworth, Kevin Spacey. Η ταινία είναι προσφορά της Village Films στο κοινό του φεστιβάλ.
Παλλάς, 23:45, Είσοδος ελεύθερη


Για να διαβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας, για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 17-18-19 Μαΐου 2007, επισκεφθείτε στο Λέξημα την κατηγορία 'Νέα του Βιβλίου', και δείτε ολόκληρη τη δημοσίευση